Obligationslån – hvad er det?
Indhold
Et obligationslån er helt konkret, et realkreditlån, som igennem hele dets løbetid har en fast kendt rente. Du kan vælge et obligationslån som har en fast rente, eller med en variabel rente. Et obligationslån er tilmed et realkreditlån, som udbetales i obligationer. Du kan som låntager vælge, om du vil have obligationerne udbetalt, eller om du vil lade realkreditinstituttet sælge dem for dig. Hvis du hermed ønsker at få obligationerne udbetalt, så overføres de altså af realkreditinstituttet til din konto i værdipapircentralen. Dette er også kaldet en VP-konto.
Det kontante beløb du får udbetalt, kommer til at afhænge af obligationskursen på det valgte udbetalingstidspunkt. Hvis det er et fastforrentet lån, så kender du til denne ydelse. Det er rente + fradrag i løbet af hele lånets løbetid. Det er dog vigtigt at du er opmærksom på, at omkostninger til realkreditinstituttet kan ændre sig i løbet af lånets løbetid.
Den værdi som du har i gælden, den ændrer sig med renteniveauet. Af den grund, kan du altså udnytte muligheden for at ændre i renten, hvis du vil opnå de bedste vilkår for dit obligationslån. Nedenunder vil vi forklare hvad du kan gøre ved henholdsvis rentefald og rentestigning:
- Når der sker et rentefald, så kan du altså omlægge eller som andre kalder det, konvertere dit obligationslån, til et helt nyt obligationslån, som har en lavere rente. På den måde vil du få en lavere kvartalbasis ydelse. Du skal dog være opmærksom på, at din retsgæld vil stige.
- Når der omvendt sker en rentestigning, kan du omlægge/konvertere dit lån til en højere rente. Fordelen ved en rentestigning er, at en højere rente som udgangtspunkt betyder, at din retsgæld vil falde. Dog skal du være opmærksom på, at din kvartalvise ydelse højst sandsynligt vil stige.
Fastforrentet obligationslån
Når du optager et fastforrentet obligationslån, så ligger renten altså fast i hele lånets løbetid. Det gør den også selvom der sker ændringer på lånemarkedet, som at renten f.eks. stiger eller falder. Med et fasforrentet obligationslån kan du have en løbetid helt op til 30 år. Ud af de 30 år, kan du vælge at have en afdragsfri periode i helt op til 10 år.
Men hvad der er værd at vide med et fastforrentet obligationslån er, at du altså beskytter din friværdi når der forekommer rentestigninger. Hvis f.eks. renten stiger, og du har i sinde at skulle indfri dit lån, da du gerne vil sælge din bolig, er der positive nyheder til dig. Her vil boligprisen typisk være faldet. Der er derfor til fordel for dig, en lavere risiko for, at boliggælden ovestiger boligprisen end på andre låntyper. Hvis du har optaget et obligationslån, har du som låntager en friværdibeskyttelse. Denne friværdibeskyttelse afhænger af lånets størrelse, løbetid og renten på obligationen.
Vi vil nedenunder kort beskrive fordelen ved et fastforrentet obligationslån:
- Først og fremmest er der en fast rente igennem hele lånets løbetid.
- Dernæst er der altså mulighed for at vælge helt op til 10 års afdragsfrihedsordning.
- Og du får som det sidste den bedste beskyttelse af din friværdi i din bolig, såfremt at renten altså stiger.
Obligationslån med variabel rente
Hvis du vælger at optage et variabelt forrentet obligationslån, så giver renten altså ikke den samme friværdibeskyttelse som den gør med et fastforrentet obligationslån. Der er flere risici når det kommer til en variabel rente, end ved en fastforrentet lån. Ved en variabel rente, så stiger ydelsen når renten stiger. En rentestigning her, kan tilmed betyde, at boligpriserne falder, mens størrelsen på dit lån forbliver uændret. Det betyder kort fortalt, at din friværdi bliver mindre.
Et variabelt forrentet lån, kan kan have op til en løbetid på 30 år. Hertil kan du ydermere vælge om du vil have en afdragsfrihed på 10 år. Samme som med et fastforrentet lån. Du skal være opmærksom på, at du med et lån med en variabel rente, skal rentetilpasse lånet en gang imellem. Det kan være alt fra hvert 2 år, til hvert 6 år. Som det lige passer ind. Vi vil nedenunder kort beskrive hvad fordelene ved er variabelt lån er:
- Med et obligationslån, kan du altså låse renten hvert f.eks. 2 eller 6 år.
- Du har tilmed mulighed for, at have en afdragsperiode i op til 10 år.
- Og til sidst, har du muligheden for at afdrage mere af på dit lån, end hvad du har ved et fastforrentet lån.
Obligationslån kurs
Kort fortalt, afhænger kursen på obligationer af renten. Når du kigger på kursen på en obligation, er denne et udtryk for, hvad én obligation koster på det givne tidspunkt. Der udstedes generelt mange obligationer, når folk skal ud og låne til en bolig. Denne kurs er dog kun et udtryk for, hvad én obligation koster.
Når du optager et realkreditlån, så er løbetiden som regel på de omtrent 30 år. Da lånet har en så lang løbetid, betyder det altså, at kursen på dette lån vil svinge igennem årene. Det vil altså både svinge op og ned i løbet af perioden. Dog skal du ikke være bange for, at det går ind og ændre på din månedlige ydelse. Den har du som låntager og banken nemlig fastlagt ved optagelse af dit obligationslån.
Inden du beslutter dig for at optage et obligationslån, er det vigtigt at du virkelig sætter dig godt ind i lånet, så du forstår helt præcist hvad det indebærer. Det er tilmed vigtigt at du forstår risikoen ved at optage et obligationslån. Når du har optaget dit obligationslån, så kan kursen altså svinge. Hvis den i løbet af den optaget periode falder, så betyder det altså, at du får mindre for dine obligationer end forventet. Stiger kursen derimod i perioden hvor du har optaget et obligationslån, så betyder det, at du altså får mere udbetalt end regnet med. De penge kan du altså helt og aldeles bruge på lige hvad end du lyster. Vi anbefaler, at du bruger de overskydende penge til at betale så meget af på dit boliglån som muligt.
Du kan hos realkreditinstitutterne vælge (mod betaling), at tegne en kurssikringsaftale, hvor du altså fastlåser dine obligationer. Mange vælger denne løsning, hvis de har optaget et obligationslån som har en længere løbetid.
Vigtig fact
Du skal være opmærksom på, at et obligationslån ikke kan udstedes med en rente, som giver obligationerne på over 100. Det ligger på maksimum 80.
En anden vigtig fact er, at hvis du vælger at sælge dine obligationer, at de så sælges af realkreditinstituttet på det frie marked. Det vil altså sige, at de bliver solgt på f.eks. Københavns Fondsbørs, som også er kendt som Børsen. Du kan finde alle obligationer noteret i Børsen. Disse obligationer offentliggøren hver dag i samtlige medier.
Obligationslån rente
Som beskrevet tidligere, er der på et obligationslån altid en fast rente i løbet af lånets løbetid. Det giver dig som låntager en vis form for tryghed, når du skal ug og optage et lån, som for mange godt kan være lidt overvældende. Denne låntype er meget populær blandt danskere, da renten og ydelsen som sagt er fast under hele låneperioden.
Nogle vælger at investere i obligationer, frem for at sætte pengene ind på deres bankkonto. Dette gør folk, da en investering kan virke som en form for pensionsopsparing. Man skal bare passe på med ikke at investere alle sine penge, da et tab, kan ødelægge økonomien helt.
Indfrielse af obligationslån
Hvis du har besluttet at du gerne vil blive fri for dit obligationslån, så er det altså muligt. Du kan nemlig på hvert et tidspunkt indfrie lånet helt, eller delvist. Det gør du ved at købe obligationerne bag lånet. Muligheden er, at du kan vælge at opsige lånet til kurs 100, hvis kursen på obligationerne tilmed er over 100. Positivt for dig, bliver du altså ikke som privatkunde beskattet af en eventuel kursgevinst. Du har derudover heller ikke fradrag for tab ved en eventuel indfrielse før lånets udløb.
Tilbagebetaling af obligationslån
Du kan vælge at afvikle på dit obligationslån, eller du kan vælge at få afdragsfrihed i op til 10 år på. Hvis du er i tvivl om disse, vil vi beskrive dem i dette afsnit.
Hvis du beslutter dig at afvikle på dit lån, betaler du af på rente, gebyr og afdrag til lånet hver måned.
Størrelsen af afdraget afhænger af din restløbetid og renten på lånet. Hvis du vælger at optage et obligationslån med afdragsfrihed, så skal du være opmærksom på, at du i den afdragsfrie periode altså ikke betaler af på lånet. Dog skal du stadig betale renter og bidrag til lånet. Kort fortalt, så betyder det altså, at bare fordi du ikke skal betale afdrag i de 10 år, at du så ikke skal betale dem. Dem betaler du altså bare på et andet tidspunkt.
Et afdragsfrit lån lyder meget tiltrækkende. Du kan nemlig sidde meget billigere i lånet i den periode du har afdragsfrihed. Men ydelsen for at afdrage på lånet, kommer faktisk til at blive dyrere i sidste ende, hvis du vælger et afdragsfrit lån. Du kommer altså til at betale en højere ydelse efter afdragsfriheden ophører, da du hermed har en del kortere tid til at afvikle på lånet.
Fordele og ulemper ved obligationslån
En fordel ved et obligationslån er, at de obligationer man finder bag ved lånet er konverterbare. Med det sagt, betyder det altså, at obligationerne kan indfries til kurs 100 ved termin af lånet. Det betyder kort fortalt, at du aldrig vil kunne komme til at skylde mere end det oprindelige lånebeløb. Vi vil nedenunder gennemgå de væsentligste fordele og ulemper ved et obligationslån.
Fordele
#1. Fra første dag som du optager lånet, så er obligationsrenten og afdraget på lånet kendt i hele lånets løbetid.
#2. Den værdi som der er i gælden, falder ved stigning af renten. Hvis renten derimod falder, er stigningen af gælden begrænset til kurs 100.
#3. Der er ved et obligationslån mulighed for afdragsfrihed i op til 10 år.
#4. Hvis du har et lån med en lang løbetid, jo større chance er der for at kursen ændrer sig ved en renteændring. Dette giver dig mulighed for aktiv gældspleje.
Ulemper
#1. Den ydelse/rente du har med et obligationslån er til dels højere end på realkreditlån med en variabel rente.
#2. Så snart du optager et obligationslån, skal du på samme tid bestemme om du vil have afdragsfri periode eller ej. Hvis ja, skal denne periode bestemmes samtidigt med at obligationslånet optages. Denne periode er altså fastlagt, så snart der er blevet underskrevet lånekontrakten. Hvis der skal ændres på dette, kræver det altså en omlægning af hele obligationslånet.
#3. En anden ulempe er, at der forekommer kursskæring ved udbetaling af et obligationslån. Tænk over, hvor høj en risiko du ønsker at løbe.
#4. Det er derudover vigtigt, at du forstår havd et obligationslån indebærer. Det kan nemlig være en risikabel investering, da der er sandsynlighed for at firmaet går konkurs. Dog er danske stats- og realkreditobligationer anset som værende sikre.
#5. Hvis du køber obligationer i udenlandsk valuta, skal du tilmed være opmærksom på valutarisikoen. Her ændrer obligationerne sig nemlig i takt med valutakursen.
Som et sidste råd, inden du eventuelt beslutter dig for at optage et obligationslån er, at vi anbefaler at du aldrig investerer alle dine penge i risikable obligationer. Det ville nemlig ikke være særligt sjovt at gå konkurs, miste sit hus med mere. Det er derfor vigtigt, at du sikrer dig, at din økonomi kan klare et eventuelt tab, inden du optager et obligationslån, eller andre lån for den sags skyld.