Hvad er et flexlån?
Indhold
Det er de færreste som går gennem livet uden at skulle låne penge. Det kan være du mangler penge til finansiering af din drømme bolig, til din bil osv. Vi vil i nedenstående artikel forklare hvad et flexlån er. Men inden du beslutter dig for at optage et flexlån, er det altid en god ide, at undersøge andre former for online lån. På den måde, kan du være sikret at du vælger det helt rette lån, til dig og din økonomi.
Et flexlån er også kaldet et realkreditlån. Du kan benytte et flexlån til stort set alle henseende, dog optager folk dog et flexlån når de skal optage et større lån til f.eks. boligkøb eller ombygning af bolig.
Hvis du står i den situation og har brug for at låne penge, så er et flexlån et godt og attraktivt lån. Et flexlån er et rentetilpasningslån. Det vil altså sige, at flexlån adskiller sig fra andre lån, som har en fast rente. Et flexlån er derfor et smart lån, da det tilpasser sig renten på de/det tidspunkter, som du har aftalt med låneudbyderen. Flexlån er for tiden, et af de billigste lån på markedet. Du skal dog være opmærksom på, at renten meget pludseligt kan stige, hvorfor det derfor er klogt, hvis du har en økonomi som kan bære en mulig rentestigning.
Hurtig opsummering af flexlån:
#1. Et flexlån har en lav rente i en periode fra 1-10 år.
#2. Du kan optage et flexlån med en løbetid i op til 30 år.
#3. Vær opmærksom på, at hvis din rente stiger ved næste rentetilpasning, at din ydelse hver måned hermed også vil stige. Det er derfor som sagt, godt at have det i mente, at denne rentestigning er mulig, inden du optager et flexlån. Et flexlån er derfor bedst egnet til en låntager som ønsker et større pusterum i økonomien, men samtidigt også til en, som har plads til, at lånet kan blive lidt dyrere.
#4. Et flexlån vil af nogle nok mere beskrives som et satset lån. Men lånet kan altså give dig flere kroner og ører på bankkontoen.
#5. Hvis du benytter dig af et flexlån, har du derudover muligheden for et afdragsfrit lån.
#6. Fordelen ved et flexlån er, at du kan indfri lånet til markedskursen. Vær dog opmærksom på, at jo længere tid der er til næste rentetilpasning, at jo større risiko der er, for at der vil være højere indfrielsesomkostninger på grund af kursen. Du kan dog i forbindelse med rentetilpasning, indfri lånet til kurs 100.
Renten på et flexlån
Renten på et flexlån har den laveste variable rentesats. Det er den, selv om fastforrentede lån i dag er helt nede på omkring 2 procent. Når renten bliver tilpasset, så er det markedskursen som den fastsættes efter. Du skal derfor ikke bekymre dig om at renten ændrer sig inden den næste aftalte rentetilpasning. Det vil sige, at du i mellemtiden er sikker på, at du holder en fast rente, også selv om markedsrenten stiger.
En stor fordel ved flexlånets lave rente er, at du kan tilbagebetale lånet hurtigere tilbage. Et flexlån kan sagtens optages online, men de fleste flexlån bliver som oftest optaget i ens private bank. Det er derfor en god ide, at planlægge et møde med din bankrådgiver, så du kan finde ud af mulighederne for at få lagt et eller flere af dine lån om til et flexlån. Det er i hvert fald værd at undersøge muligheden for det. For mange vil det give flere penge hver måned, og for andre er et flexlån vejen til at blive gældfri før tid.
Siden finanskrisen er der sket en masse nyt på lånemarkedet. Renten er for eksempel blevet usandsynlig lav på fastforrentede lån. Det er derfor et godt tidspunkt at låne penge på, hvis man f.eks. vil købe en bolig.
Indfrielse af flexlån før tid
Mange foretrækker at tilbagebetale deres lån over en længere periode. På den måde, har de flere penge til rådighed hver måned. Selv om folk får flere penge om hænderne, om end det er pga. en ekstra indkomst, nyt job osv., så har mange det svært ved at skulle bruge de ekstra penge på at indfri sit lån hurtigst muligt. Men derudover, er der også nogle, som foretrækker at få betalt deres lån ud hurtigst muligt. Det er nemlig en rar følelse at få lånet tilbagebetalt hurtigst muligt, så det ikke sidder hængende over hovedet længere tid end nødvendigt.
Dog er det vigtigt at du er opmærksom på, at det ikke er alle lånudbydere, som faktisk tilbyder eller tillader tilbagebetaling af lån tidligere, end hvad der er blevet aftalt fra start af. Grunden til dette, er i bund og grund meget simpel – låneudbyderen går altså glip af pengene fra de resterende renter. De mister altså penge på at lade dig ’slippe’ tidligere end forventet.
Vær opmærksom
Du har dog muligheden hos en del låneudbydere, at indfri dit lån før tid. Men da en del ikke tillader det, er det derfor en god ide at undersøge hvilke låneudbyder som gør. Vi anbefaler at du undersøger dette, inden du optager et flexlån, så du undgår at havne i en situation, hvor du pludseligt har penge til at indfri lånet, men dermed ikke har muligheden for det.
Vær opmærksom på, at indfrielse af dit flexlån, altså dermed skal være indgået i de betingelser som hører med til det lån du optager. Hvis disse betingelser ikke indgår, kan det blive rigtigt dyrt at indfri dit lån før tid. Er indfrielse af lån ikke en del af dine lånebetingelser, kan du altså reelt set komme til at betale mere for at få lånet indfriet, end hvad lånet kommer til at koste dig, ved at tilbagebetale over en længere løbetid.
Refinansiering af et flexlån
Refinansiering af lån, er også kendt som begrebet omlægning af lån. Det betyder kort, at man skifter sit nuværende lån ud med et nyt lån. Det er meget nemt, når du skal refinansiere dit lån. Du gør det, at du meddeler til din låneudbyder, at du gerne vil indfri hele lånet på en gang. Du betaler så dette lån af med det nye lån som du optager. Derved samler du dine lån til et større lån. Du kan altså både vælge om du vil optage nye lån hos en anden kreditor, eller du kan vælge at optage et til lån hos din nuværende låneudbyder. Det nye lån hos den samme udbyder, tilbyder måske en mere attraktiv rente med færre gebyrer end det første du optog. Derfor er det fordelagtigt for dig at ændre lånet til et stort flexlån.
Hvorfor refinansiere sit flexlån?
Der er ikke et rigtigt svar på, hvorfor folk vælger at omlægge sit lån. Det er i bund og grund meget forskelligt fra folks individuelle og økonomiske situation. Dog er det gået hen og blevet populært at refinansiere sit lån. Lånemarkedet er nemlig i konstant ændring. Det betyder, at der altså hele tiden kommer nye og mere attraktive lån til. Det lån man har optaget, har derfor højst sandsynligt ændret sig så meget, at det faktisk kan være en billigere løsning for dig at ændre dit lån, til et lån med bedre renter og vilkår. Du kan altså spare en del penge ved omlægning af dit lån.
Du kan refinansiere flere forskellige lån. Det er altså ikke kun flexlån, men også kviklån, SMS lån, strakslån, hurtig lån osv. Vær dog opmærksom på, at der nogle låntyper som giver mere mening at omlægge end andre. Du kan i bund og grund både omlægge et lån med en fast rente og en variabel rente. Dog er det bedst at omlægge lån med en fast rente. Det er det fordi, at du ved lån med en fast rente, har større mulighed for at tjene penge hvis renten skulle falde betydeligt siden du optog lånet.
Fordele og ulemper ved et flexlån
Det kan være svært at beslutte sig for hvilket flexlån man vil optage, når man har besluttet sig for at man skal ud og optage et lån. Der er nemlig et hav af valgmuligheder, når det gælder online lån. Lånemarkedet er dynamisk, så det vil sige, at der hele tiden kommer nye og mere attraktive lån til. Det er derfor vigtigt at man sammenligner forskellige låneudbydere inden man beslutter sig for et lån. De forskellige lån tilbyder alle noget forskelligt, hvorfor et lån måske passer bedre til dine individuelle og økonomiske behov end et andet lån.
Det kan derudover også være svært at vælge, om man skal optage et fastforrentet lån eller et variabelt lån. Der er nemlig fordele og ulemper ved begge låntyper. Man kan som oftest få et flexlån til en usandsynlig lav rente. Dog har man ikke en garanti for at renten vil ligge stabil, som den gør med et fastforrentet lån. Af den grund vælger en stor del, at gå med den mere sikre løsning, og altså gå med et fastforrentet lån. Det gør de på baggrund af, at de ikke tør tage chancen om at skulle betale mere i renter.
Lad dig ikke skræmme
Men lad dig ikke skræmme. For hvis renten er lav i en periode, kan du altså med stor fordel optage et flexlån. Med et flexlån kan du altså spare en del penge. Det kan du, da dine ydelser bliver lavere end normalt. Hav dog i mente, at hvis renten stiger til næste rentetilpasning, at du vil få en højere ydelse hver måned.
Hvis renten stiger i løbet af perioden, kan lånet selvfølgelig ende med at have en højere rente, end den rente du kunne have fået ved et fastforrentet lån. En fordel for dig som låntager er dog, at du ved rentetilpasning kan vælge at ligge lånet om, hvis du finder et andet lån, som vil være mere attraktivt for din økonomi på nuværende tidspunkt.